Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

Реальний кошторис ремонту ванної: мій досвід

ViestiKirjoittaja LindaZeway » 17.03.2026 13:42

Збираючись робити ремонт санвузла, ми, то були впевнені, що нічого складного немає: закупити все необхідне та оплатити роботу — і за два тижні все буде готово. Але вже після перших замірів стало зрозуміло, що усе набагато складніше.

Ми швидко зіткнулися з тим, що реальна вартість ремонту складається не лише з вартості матеріалів. Тому ми опановували науку кошторисів на власному досвіді, і тепер я хочу дати кілька практичних порад.

Починаємо з головного. Демонтажні роботи

Несподіванка, яка чекає на багатьох — це ціна знесення старого старого покриття, винесення мішків зі сміттям та вирівнювання стін. Багато хто думає, що це легко зробити власноруч, на практиці за видалення старої кераміки, стяжки та труб потрібно закладати окрему суму. Ми передбачили в бюджеті близько десятої частини всіх витрат, і не прогадали.

Крок 2. Найнепомітніша, але найважливіша частина

Про це чомусь завжди забувають. Цемент, пісок, ґрунтовка — усе це "з'їдає" бюджет, і часто більше, ніж плитка. Головна пастка — яскраві матеріали, а потім з'ясовується, що на чорнову підготовку грошей уже немає. Ми склали кошторис на чорнові матеріали першими.

Приховані комунікації. Комунікації: робимо раз і назавжди

На етапі чорнових робіт, треба одразу прокласти всі труби та кабелі. Від цього залежить безпека — якщо щось перестане працювати після закриття стін, ремонт перетвориться на кошмар. Ми не пошкодували грошей, ніж планували, бо захотіли мати запас міцності.

Оздоблення. Обираємо плитку та сантехніку

Момент, коли очі розбігаються! Але ми винесли важливий урок: не варто купувати все в одному магазині. Сантехніку вигідно замовляти в інтернеті, а для підлоги обрати щось простіше. Кран має бути надійним — постійні поломки дешевих речей "з'їсть" всю економію.

Крок 5. Робота майстрів

Розцінки майстрів відрізняються. Наприклад, укладання плитки "ялинкою" або з мозаїкою коштує додає до кошторису. Ми довго обирали підрядника, і потрапили на професіоналів — вони на початку озвучили, скільки коштує кожен етап. Але до остаточного вибору ми зібрали інформацію звідусіль, на спеціалізованих порталах. Радимо звернути увагу на moeselo.kr.ua, де були приклади готових кошторисів.

Етап шостий. Резервний фонд ремонту

Повірте, вони будуть завжди. Раптом знадобиться додатковий мішок суміші. Ми не забули про непередбачені витрати, і це стало нашим порятунком, коли виникли додаткові роботи.

Висновки

Кінцева сума на фініші — це завжди більше, ніж просто очевидні витрати. Це комплексний показник. Головна порада — зробити розрахунки з резервом, слухати тих, хто вже робив та вникати в усі деталі. І, безсумнівно, збирати інформацію з надійних ресурсів, де можна побачити ситуацію зсередини.
LindaZeway

Paluu K-18